Hvordan bli forfatter

Nærbilde av notisbok som holdes av mann som vil bli forfatter, utendørs.

Vil du bli forfatter er det et sjansespill å bare sende inn et manus til et forlag, lukke øynene og krysse fingrene. Forlagene oppdager talenter på nye måter i dag.

I Aftenposten-artikkelen Tusenvis drømmer om å debutere, sier forlagsredaktør i Christian Kjelstrup at

- Det er slutt på den klassiske redaktøren som satt hele dagen ved kontoret og leste. Det er mer oppsøkende virksomhet.

De fleste av debutantene Kjelstrup har rekruttert finner han ikke i bunken, men de kommer gjennom bekjentskap og utadrettet virksomhet.

– Vi sperrer nok i større grad øynene opp for skuespillere og andre som allerede er synlige der ute. Forfattere med en sterk historie som er synlige og skriver kronikker og lignende, forutsatt at det er kvalitet der.

Ifølge en artikkel fra svenske Förverkliga din Bokdrøm, skriver Kristina Svensson at forlagene får inn mange flere manus enn de rekker å lese:

«förlag hittar intressanta författare på många andra sätt än via det stora berget av manus som skickas in. Exempelvis via bloggar, sociala medier, olika former av tävlingar, skrivutbildningar, rekommendationer, seminarier, manuspitch på bokmässan och via egenutgivna böcker.»

Hva sier de norske skriverne

I en diskusjon i Facebook-gruppa Skriverne diskuterte vi nylig denne artikkelen. Responsen fra de norske skriverne var blant annet:

  • Tror utadrettet virksomhet har blitt like viktig for forlagene, som å sitte å ta imot manus i post og mail. Dette er klart et resultat av det økende salgsfokuset, for det er fakta at kjente navn selger mye mer og lettere enn ukjente.
  • Et stort flertall av utgitte bøker har blitt hentet ut fra slushpilen eller omgått den på grunn av aktiviteter og kontakter med både forlag og publikum ut over ‘blind’ innsending av manus.
  • Det er jo en markedslogikk i at en skjønnlitterær forfatter som er «salgbar» som person, også lettere vil synes hos forlagene.
  • Jeg visste ikke hvilken rik verden av likesinnede jeg gikk glipp av i min introverte, småsære skriveboble. Det er klart at jo bedre man synes, jo flere vil se hva man har laget, så en viss aktivitet er lurt uansett – men det går altså an å bli plukket opp av forlag uten å være kjent på noe vis.

To metoder for å bli forfatter

  1. Send inn manus til forlag.
  2. Gi ut boka selv.

Med metode 1 er det 1 % sjanse for å bli forfatter. Du kan øke sjansene for å bli antatt gjennom å være synlig på ulike måter.

Synlig må du også være med metode 2. Med den er det 100 % sjanse for å bli forfatter. Hvis du satser kun på e-bok i første omgang, er det tilnærmet gratis å gi den ut.

Det finnes flere eksempler på at forfattere har blitt oppdaget av forlag gjennom selvpubliserte bøker. Om du ikke lykkes å bli antatt på et forlag, har du likevel oppnådd hovedmålet – å få boka di ut i verden.

 

Se også artikkelen Gi ut bok på eget forlag, tradisjonelt forlag eller vanityforlag.

Se hvor lett det er å starte sitt eget forlag.

Les mer om bokutgivelse på eget forlag i Gi ut din egen e-bok:

Kjøp boka

Les de første sidene i boka – gå til leseutdrag.

Related posts

One Thought to “Hvordan bli forfatter”

  1. britt omland

    I have a story to sell.

Leave a Comment