Visste du at John Snow er norsk?

Omslag fra The Viking Series av John Snow
Noen av oss er mer interessert i e-bøker enn andre. Terje Hillesund har jobbet med e-bøker siden før vi andre i det hele tatt hadde hørt om fenomenet. Han gir også ut e-bøker selv under pseudonymet John Snow. I mars hadde jeg gleden av å møte Terje i Stavanger, der han jobber som medieprofessor ved Universitetet.

Hvordan har det seg at du ble interessert i e-bøker?
Da tidsskrifter og aviser utover 1990-tallet fikk digital form og ble spredt via Internett skjønte jeg at det også ville skje med bøker. Jeg så store muligheter for elektroniske bøker og begynte å undersøke hva som skjedde på den fronten i USA. I år 2000 ledet jeg så et toårig forskningsprosjekt om e-bøker i Norge for Norsk kulturråd.

Terje Hillesund og Kristin Over-Rein
Jeg møtte Terje Hillesund i Stavanger i mars for en e-bokprat.

Var med og utviklet e-bokstandarden

Du fikk jo æren av å være med å utvikle EPUB-standarden, som er det filformatet som brukes for e-bøker internasjonalt. Kan du fortelle om prosessen bak og hvem som var med?
Det var vel heller slik at jeg var medlem av komiteen og fulgte utviklingen av den internasjonale e-bok-standarden. Jeg hadde mer enn nok med å følge med i de tekniske diskusjonene mellom medlemmer fra Microsoft, Adobe, amerikanske universiteter og flere oppstartselskaper innen e-bokproduksjon, bl.a. det franske Moby (som etter hvert ble kjøpt opp av Amazon). Men det var svært lærerikt og jeg lærte meg jo XML, CSS og Open eBook-standarden som etter hvert ble EPUB.

Komiteen hadde for øvrig det klingene navnet OEPSWG (Open eBook Publication Structure Working Group) og ble drevet av Open eBook Forum som var forløperen for International Digital Publishing Forum som i dag forvalter EPUB-standarden. Innad i Open eBook Forum så man allerede fra starten motsetningen som ennå gjenkjennes mellom forlagsbransjen på den ene siden og de store teknologiselskapene (Amazon og Google) på den andre.

Fjerde bok i The Viking Series er lansert

Du er aktuell med The Bitch Queen som er den fjerde e-boken i The Viking Series. Hvordan har lanseringen gått?
Lanseringen skjedde 24. mars på Amazon og har vært om ikke skuffende, så annerledes enn det jeg regnet med. Jeg har jo forberedt lanseringen i sosiale medier (på blogg, Google+ og Facebook), men salget av The Bitch Queen har ikke vært imponerende. Til gjengjeld har salget økt for de andre bøkene i serien, spesielt den første boken The Slayer Rune.

The Bitch Queen av Terje Hillesund aka John SnowI det hele tatt er online-verdenen uforutsigbar. Jeg hadde ventet at mine lett fantasy-inspirerte vikinghistorier skulle selge mest i USA, men så viser det seg at England eller Storbritannia er mitt beste marked. Av rundt 550 solgte bøker den siste måneden er ca. 500 solgt på Amazon.co.uk.

Hvilken respons har du fått fra leserne?
Responsen skjer gjennom Facebook, Google+, og gjennom reviews på Amazon og den har vært god.

Pseudonym John Snow

Hva er tankegangen bak pseudonymet John Snow?
Jeg skriver for et engelskspråklig marked og vet av erfaring at Terje Hillesund er et navn som på engelsk er vanskelig å uttale og dermed å huske. John Snow er kalt opp etter karakteren Jon Snow i Game of Thrones, men jeg må innrømme at jeg ofte har angret på navnet. Valget ble tatt ut fra karakteren i bøkene til George R.R. Martin før HBO-serien kom og ble et megastort globalt fenomen. Jeg begynner å bli ganske lei av kommentaren «You know nothing John Snow» i sosiale medier.

Vanlige forlag var uaktuelt

Har du noen gang vurdert å gå via et etablert forlag?
Jeg har aldri vurdert å gå gjennom et etablert forlag da jeg ville se hvordan selvpublisering fungerte i praksis, og jeg må medgi at det er adskillig mer tidkrevende enn jeg hadde forestilt meg. Det eneste jeg har hatt profesjonell hjelp til, i tillegg til noe markedsføring, er redigering av tekstene (såkalt comprehensive copy-editing) fra en amerikansk redaktør, samt utforming av coverne av en britisk grafisk designer. Ellers har jeg gjort alt selv, ned til minste detalj i EPUB-formatteringen. For øvrig har jeg hatt utrolig god nytte av å ha en nær norsk-amerikansk venn, samt av de diskusjonsforaene som finnes på Google+ for indieforfattere. Noe liknende skulle vi også hatt i Norge!

Bøkene dine finnes bare på engelsk – hva er grunnen til at du valgte å skrive på engelsk? Kommer bøkene dine på norsk?
Foreløpig er det ingen som har kommet og sagt at de vil oversette bøkene til norsk, men dersom noen spør, vil jeg naturligvis vurdere en slik forespørsel.

Hvilke tanker har du gjort deg om utviklingen av e-bøker i Norge?
Alt jeg vil si er at jeg etter snart 20 år med e-bok-interesse ikke er imponert over hva bransjen i Norge har fått til.

Hvilke anbefalinger har du til andre indieforfattere?
Til indieforfattere vil jeg si at de ikke må innbille seg at de kan gjøre alt på egen hånd, og at det viktigste er å få noen til kritisk å gå gjennom tekstene og bøkene før de publiseres. Ikke tro dere at det er lett å tjene penger på selvpublisering og spander på dere et OK coverbilde.

Du kan følge «John Snow» på Facebook!

Related posts

Leave a Comment