Svimlende fraspark

Portrett av Rigmor Solheim mellom bøkene Fraspark og Svimmel
Rigmor Solem har skrevet flere bøker, og jobber nå med den siste i en triologi. Hovedpersonen i bøkene er en pensjonert reiseleder, Stina Carlsen, en dame med trass og utferdstrang, men som opplever at det å bli gammel har sine utfordringer.

Hva inspirerer deg til å skrive? 

Nysgjerrighet – utforsking av språk og virkelighet, arbeid i skrivegrupper gjennom 20 år. Flere av deltakerne kjenner jeg fra Skrivekunstakademiet i Bergen (89) og Forfatterstudiet i Bø (90). Den siste gruppa har jeg vært med i i 10 år. Deltakerne er kvinnelige forfattere mellom 30-75 år.

Kvinnelige hovedpersoner

Hvor mange bøker har du gitt ut på EBOK.NO og hva handler bøkene dine om?Jeg har gitt ut tre bøker på EBOK.NOJenta fra to verdener er en ungdomsroman, utgitt på Almater forlag i 2001. Boka handler om Marit som reiser med sin pakistanske venninne til Pakistan. Der planlegger Lubnas foreldre
ekteskap, men Lubna rømmer og havner i en flyktningeleir i Afganistan.

Svimmel handler om sårbarheten i hverdagen for en gammel dame i en av Oslos bydeler. Innbakt i teksten er overgrep mot 3 jenter i et bygdesamfunn på 40-50 tallet.
Fraspark er en fortsettelse om den gamle damen som skaffer seg en personlig assistent for å gjøre hverdagen lettere, men opplever at assistenten prøver å umyndiggjøre henne noe hun ikke vil finne seg i. Hun har fått nok av fornedring og svik.

Kjenner du deg igjen i denne hovedpersonen?
Tatt min alder i betraktning (74) kjenner jeg meg igjen i boka, spesielt i at alt går så svimlende fort. Akkurat som Stina Carlsen har jeg møtt mange eldre som strever med krevende teknologi.

Som Stina bor jeg i bydelen Torshov i Oslo. Men jeg er født i Trondheim og oppvokst på Fosenhalvøya, og en stor del av dialogene i Svimmel er skrevet på trønderdialekt.

Hvordan markedsfører du bøkene dine?
Jeg har gjort lite for å markedsføre bøkene så langt fordi jeg planlegger en trilogi. Fjeldbraaten og Waage arrangerte en opplesning fra de to første bøkene på St. Pauli eldresenter, la arrangementet ut på Facebook og viste vei for videre markedsføring når bok 3 er ferdig. Nå skriver jeg på andre runde på bok 3 om den gamle dama med grunntema sårbarhet i hverdagen, en gammel dame uten familie, men med stort pågangsmot og nye venner.

Om e-bøker og ny teknologi

Hvorfor valgte du e-bokformatet?
Jeg valgte e-bok-format for å utforske nye muligheter, lære ny teknologi og fordi jeg tror på ebokas framtid.

Leser du e-bøker selv? Hva er din favorittbok?
Jeg leser e-bøker på brett, mye ny norsk skjønnlitteratur med unntak av krim. Favorittboka må bli NEIDEN 1970 av Ingeborg Arvola.

Hvordan fikk du laget omslaget og e-boka, gjorde du det selv?
Omslaget til Svimmel og Fraspark ble laget av Bokproduksjon AS. Jeg fikk også hjelp til å lage boka i EPUB.

Hvilke råd vil du gi til andre som vurderer å gi ut en bok på eget forlag?
Bytt tekster med andre skrivende. Vær åpen for kritikk. Prøv om du kan finne din egen stemme og stil. Ha tro på arbeidet ditt. Skaff deg en språkvasker og hjelp til redigering før du gir ut på eget forlag.

Related posts

Leave a Comment