I slekt med vikinger – intervju med Jan Ragnar Nymoen

Jan Ragnar Nymoen - forfatter av Vikingarven - på Osebergskipet - i slekt med vikinger

En DNA-test ga Jan Ragnar Nymoen ideen til en spenningsroman hvor slektskap med vikinger og russisk mafia vikles inn. 

Vikingarven er en Indiana Jones-aktig spenningsroman hvor faktiske historiske hendelser forbindes med nåtid. Hovedpersonen Malte Moddy jakter på en gammel skatt med røtter tilbake til vikingtid. Inn i historien vikles elementer som slektsforskning, DNA-testing, russisk mafia og Krim-krisen.

Forfatter Jan Ragnar Nymoen (1952) er opprinnelig fra Gratangen i Sør-Troms, og bor nå i Kongsberg. Vikingarven fra 2016 er hans første bok.

DNA-test og slekt med vikinger

Hvordan oppsto ideen til denne romanen?

Vikingarven - Jan Ragnar Nymoen - bokJeg hadde allerede skrevet en bok som ikke har blitt utgitt. Da jeg begynte å planlegge neste bok, kom jeg til å tenke på et uvanlig navn fra en av mine slektsgrener – Anne Esausdatter Moddy. Først lurte jeg på om dette navnet kunne ha samisk opprinnelse. Slik var det ikke! Opphavet til dette navnet har jeg klart å følge tilbake til Skottland – en betydningsfull slekt på Orknøyene. Siden denne var innblandet i flere konflikten med jarlen, Patrick Stewart (1600-tallet), finnes det flere rettsdokumenter som har gitt meg svært nyttig informasjon. Sangeren Moddi har forresten forbindelse til samme slekt.

Slekt med vikinger og DNA – hvordan kom du på å bruke de elementene?

Det er slik at Y-DNA arves tilnærmet uendret fra far til sønn. Mine egne testresultat ga (som forventet) flest treff fra Norge og Sverige. Men så kom det noen merkelige treff fra Ukraina og Russland. Disse viste seg å ha opprinnelse tilbake i vikingtid. En eller annen i min farslinje har også lagt igjen sine gener i Kiev/Russland-området. Etter denne oppdagelsen tok det ikke lang tid før idé og tittel til bok var på plass: Vikingarven.

Mye tid på research

Her ligger det nok mye research bak – hvordan jobbet du med den biten?

Uten at jeg visste det, startet det hele tilbake i 1992. Slektsforskningen og DNA-testen ga meg forhistorien til min fiktive hovedperson, Malte Moddy. Dette har jeg spunnet videre på og koblet opp mot beskrevne hendelser tilbake i vikingtid. Siden størsteparten av handlingen foregår samtidig som Krim-krisen utviklet seg, har jeg brukt internett for å hente informasjon om denne delen. De steder jeg selv ikke har kunnet reise til har jeg «oppsøkt» via Google Maps og Streetview.

Hvor mye tid vil du si at du brukte på research kontra bokskriving?

For denne boken har samlet tid til research tatt anslagsvis 60-70%. Men dette har samtidig gitt meg det aller meste til oppfølgeren: Testamentet. Denne romanen planlegger jeg å ha ferdig høsten 2017.

The Viking Heritage - Jan Ragnar Nymoen - bookKontakt med leserne

Hvilke reaksjoner har du mottatt på bokutgivelsen?

Tilbakemeldinger fra lesere har vært over all forventning. Jeg ante ikke at det fantes så mange rause mennesker rundt omkring. Enkelte har kjøpt opptil fire bøker for å gi som gave. Dette har gitt meg tro på at jeg har noe å fare med. Ekstra stort var det da redaktøren i Harstad Tidende anmeldte boka til terningkast FEM.

Hvordan har du gått fram for å få oversatt boka til engelsk?

En amerikansk slektning er gift med en professeror, Kathleeen Heath. Hun fattet interesse for prosjektet og har vært oversetter/redaktør.

Hvordan har du jobbet med markedsføring, og hvilke tiltak har fungert best?

Noen måneder før utgivelsen innså jeg at jeg måtte ta i bruk sosiale medier. Facebook har vært en viktig plattform. Profilen jeg laget – Araltes forlag – har jeg koblet opp mot min egen webside. Jeg har prøvd meg på litt facebook-annonsering. Dette er jeg usikker på nytteverdien av. Jeg har også skrevet en artikkel som ble utgitt i «Slekt og data.» Denne har vært positiv for salget. Mot slutten av august deltok jeg på «Foldvik Marked og Kystkulturfestival». Her hadde jeg salgsbod og holdt også et foredrag. Å delta på dette markedet var svært vellykket. For tre-fire uker siden ble jeg intervjuet av NRK-Troms (5-6 min). Morsomt og lærerikt å reise til studio i Drammen. Kanskje kan jeg bruke denne kontakten i forbindelse med neste bok?

Styrte utgivelsesprosessen selv

Hvorfor valgte du å gi ut boka på eget forlag?

Jeg hadde bestemt meg for at denne romanen skulle trykkes! Da jeg ikke fikk napp hos de store forlagene var det nødt til å bli slik. Et mindre forlag ville gi ut boka. Men da jeg oppdaget at jeg selv måtte selge ca. 150 bøker for å dekke kostnadene bestemte jeg meg for å gjøre alt selv. Fordelen er at jeg slik har styrt hele prosessen. Ulempen er at dette har tatt mye tid.

Har du samarbeidet med noen for å heve kvaliteten på innhold og design?

Naboen er en av lederne i et medieselskap. Da jeg fortalte om prosjektet sa han med en gang at han kunne tenke seg å lage coveret. For å forbedre innhold og rettskriving har jeg leid inn en profesjonell konsulent. Det ble flere runder frem og tilbake. Dette var helt nødvendig.

Ting tar tid!

Hvilke råd vil du gi til andre som vil gi ut sin egen bok selv?

Vær forberedt på at dette tar mer tid enn tenkt. Det er viktig å ha en sterk motivasjon for å takle utfordringer som oppstår underveis. Disse kommer garantert. Gled deg over alt som kommer av positive tilbakemeldinger!

Hvor kan vi lese mer om boka?

Jeg har laget en egen webside: www.araltes.org. På facebook har jeg opprettet siden: Araltes Forlag. Navnet Araltes har jeg hentet fra vikingkongen: Harald Hardråde Sigurdsson. Han tilbrakte omkring åtte år i Bysants (Istanbul). Ett av navnene han var kjent under der var Araltes. Ikke se bort fra at jeg har flettet deler av hans liv inn i romanen. 

Boka Vikingarven er til salgs i Vikingkiosken i Tønsberg, på forfatterens hjemmeside Araltes, som papirbok hos nettbokhandlere som Tanum, Haugenbok, osv. Den er også registrert hos kjedene Norli og ARK. E-bokversjonen kan kjøpes hos EBOK.NO.

Den engelske versjon ligger nå ute på Amazon.com (Countdown Deal – starter på $2.99).

Fikk du også lyst til å gi ut bok på egen hånd? I Gi ut din egen e-bok finner du svar på det du trenger å vite.

 

Related posts

Leave a Comment