Når hornguden taler

Bjørn Andreas Bull-Hansen

Bjørn Andreas Bull-Hansen har gitt ut 16 bøker. Den siste på eget forlag, da han mener at det ikke alltid er lønnsomt for forfattere å gå med på forlagenes standardavtaler.

Bull-Hansen er født i 1972 og bor i Fredrikstad. Vi tok en prat om hans overgang fra tradisjonelt forlag til indieforfatter.

Skrev om å overleve en pandemi

Kan du fortelle om din siste bokutgivelse?
Isak er en fortelling om en mann som overlever en pandemi, og som etter tretti år alene på en gård ved sjøen her i Norge, oppdager at han ikke er så alene som han trodde. Det er en fortelling om å finne håp etter at du har mistet alt og alle. Det er også en fortelling om å bevare menneskelighet når du blir utsatt for umenneskelige prøvelser.

Omslag Isak av Bjørn Andreas Bull-HansenIsak var den første boken jeg utga på mitt eget Nidhogg Forlag. Den ble, i likhet med de andre romanene mine, kjøpt av Kulturrådet på innkjøpsordningen for ny, norsk skjønnlitteratur.

Når og hvorfor startet du å skrive bøker?
Jeg startet å skrive for utgivelse da jeg var 19 år. Jeg har skrevet skjønnlitterært hele livet. Jeg brukte først seks år på å forme den verdenen du møter i bøkene i Horngudens tale. Deretter ble Syv historier fra Vestskogen utgitt, før de seks bøkene i Horngudens tale. Jeg har skrevet totalt 16 bøker, hvorav trilogien bestående av Lushons plater, Anubis og Evercity, samt trilogien Jotnens hjemkomst, Før de ni verdener styrter og Ragnarok er de mest kjente.

Gir ut på eget forlag fordi han kan, ikke fordi han må

I debattinnlegget På eget forlag i Dagens Næringsliv skrev du at forfattere bør gi ut bøker på eget forlag fordi de kan, ikke fordi de må. Hva legger du i det, og hva var årsaken til at du selv valgte å «gå indie»?
Det var egentlig mest av økonomiske årsaker at jeg ga ut på eget forlag. Jeg har jo etter tjue år som forfatter fått et nettverk av kontakter innen bransjen. Så alt det er forlag gjør, kan jeg gjøre med hjelp av de samme menneskene de store forlagene bruker. Det er rett og slett ikke lønnsomt å utgi under Normalkontrakten hvis forlaget ikke gjør en storsatsning.

Når det er sagt, er det ikke slik at jeg aldri kommer til å la andre forlag utgi bøkene mine. Noen ganger vil det være mer riktig å la et større forlag utgi, såfremt de gjør en større satsning, som sagt.

Når jeg sier at man bør gi ut selv fordi man kan, ikke fordi man må, er det fordi forfattere må begynne å forstå at de driver business og at de faktisk kan utgi selv, og at de bør gjøre det når det er det mest lønnsomme alternativet, selv om de skulle få et tilbud om utgivelse fra et forlag.

Samarbeider med konsulent og designer

Hva gjør du for å kvalitetssikre bøkene dine, innholdsmessig og utseendemessig?
Jeg lar manus gå gjennom alle ledd på akkurat samme måte som det ville gjort på et større forlag. Den eneste forskjellen er at jeg bruker dobbelt opp med personer i forhold til det et større forlag gjør. Så når et større forlag for eksempel bruker én konsulent til den første gjennomgangen, bruker jeg to. Og så videre. Det koster litt ekstra, men jeg er opptatt av å gjøre ting skikkelig. Når det gjelder omslaget, styrer jeg selv utformingen av det i samarbeid med illustratør og designer.

Hva er dine beste råd til andre forfattere som vurderer å utgi bøker selv?
Skriv gode bøker.

Har du noen nye bokprosjekter på gang?
Ja. Dette er jo jobben min.

Les mer om forfatteren og bøkene hans på www.bull-hansen.com.

Related posts

Leave a Comment