Feelgood bøker fra norsk indieforfatter

Feelgood bøker: Solvik-serien av Mette Barfelt teller 3 bøker hittil

Mette Barfelt betegner seg selv som kontrollfreak. Derfor passet det utmerket å gi ut en bokserie på egen hånd. Hittil har det blitt tre feelgood bøker i serien som foregår i en fiktiv småby ved Oslofjorden.

Selv bor Mette (f. 1965) på Vinterbro etter noen år i Oslo. Hun er opprinnelig fra Stavanger.

Du er aktuell med bok nummer tre i Solvik-serien. Kan du fortelle litt om innholdet i bøkene?
Bøkene i Solvik-serien er avsluttende og kan leses uavhengig av hverandre. Hver bok handler om nye karakterer, men karakterer fra foregående bøker dukker opp som små bipersoner i større eller mindre grad. Det er derfor en fordel å lese serien fra start, for å få mest mulig utbytte av bøkene. Særlig siden Solvik er en liten småby, som vokser og blir større for hver bok.

Skriver feelgood bøker

Hvordan fikk du ideen til Solvik-serien? Er du for eksempel inspirert av andre forfattere i «feelgood-sjangeren»?
Min virkelig store interesse for bøker startet med Barbara Taylor Bradford og hennes Emma Harte-serie i 1980. Hun utga mange bøker i den serien, og de handlet etter hvert om Emmas barn og deretter barnebarn. Bøkene var fulle av intriger og drama, kjærlighet og rivalisering. Dette er emner som også står sentralt i mine bøker, og som jeg synes er morsomt å skrive om. Jeg har alltid med minst en sentral karakter i bøkene mine som er urimelig, og som er litt vanskelig å like. Jeg elsker å skrive om disse, det er de som driver handlingen fremover.

De senere årene har jeg blitt inspirert av forfattere som Debbie Macomber, som også skriver serier fra småbyliv. Og ikke minst fra andre indieforfattere, som Barbara Freethy og Mary Campisi.
Ideen til Solvik-serien fikk jeg i en periode da jeg hadde gått tom for favorittforfattere. Jeg hadde lest alle bøkene deres, og hadde problemer med å finne nye forfattere jeg likte. Jeg lastet ned et par hundre gratis-bøker fra Amazon, fra Top 100 listen, men kom frem til at «dette kan jeg virkelig skrive bedre selv.»

Hyggelig når leserne kjenner seg igjen

Hva er den beste tilbakemeldingen du har fått fra en leser?
Da må jeg nevne to personer. Den ene er en nylig pensjonert redaktør i Gyldendal, hun har jobbet der hele sitt yrkesaktive liv. Hun hadde lånt første bok i serien fra datteren, som hadde kjøpt den. Hun sendte meg en lang mail etterpå og fortalte hvor imponert hun var over godt språk og lekkert cover. Jeg har aldri lest så mye flott noen gang, og dette betydde mye for meg, ettersom mailen kom kort tid etter at boken var utgitt og jeg var usikker på hvordan den ville bli mottatt.

Den andre lange mailen kom også fra en leser av første bok i serien. Hun følte at boken var skrevet om henne, og hennes eks-mann. Hun kjente seg igjen i hver minste karakter-detalj i boken, og var strålende fornøyd. Akkurat da følte jeg at jeg hadde gjort noe riktig, at leserne faktisk kunne kjenne seg igjen i bøkene mine. Og det har etter hvert blitt en gjenganger i serien – jeg vil at leserne skal føle gjenkjennelse i situasjoner, og tenke at dette kunne hendt dem selv.

Mette Barfelt skriver feelgood bøkerHvilke skriverutiner har du?
Jeg er et typisk A-menneske, og skriver best tidlig om morgenen og formiddagen. Men det siste året har jeg vært nødt til å venne meg til å skrive også når jeg sitter og venter på at guttenes taekwondo og kickboxing skal bli ferdig. Jeg har to tenåringer som trener 3-4 kvelder i uken, flere timer i strekk. Da putter jeg i ørepropper og jobber med manus på pc-en. Jeg er flink til å utnytte tiden jeg har, og er veldig strukturert. Noterer alle timer jeg skriver, og liker å ha oversikt.

Kontrollfreak

Hva var grunnen til at du valgte å gi ut bøkene på eget forlag?
Jeg ga ut faktaboken «Alt du bør vite om cruise» på Aschehoug for noen år siden. Det ga mersmak, og jeg har alltid hatt lyst til å skrive en roman. Jeg sendte manus til både dem og 4-5 andre forlag, men fikk avslag. Dette tok totalt rundt 5 måneder, og jeg er ingen tålmodig person. Så jeg bestemte meg for at dette gidder jeg ikke å vente på. Jeg har et langt kjærlighetsforhold til Amazon, og publiserte boken der på egen hånd. Samtidig lot jeg eBokNorden sørge for å få boken inn i de norske nettbokhandlene. Dette var dessverre før din bok utkom (Gi ut din egen e-bok), jeg kunne spart mye tid og kostnader der. Første bok i serien er også i salg hos lokale bokhandlere og finnes i lokale bibliotek.

Lokalavisen intervjuet meg og skrev en artikkel etter at første bok i serien var publisert. Da fikk jeg en mail med tilbud om å skrive serieromaner for et av de største forlagene, som jeg selvfølgelig ikke hadde sendt manus til… Det endte med at jeg takket nei. De ønsket historiske romaner, og mine bøker er skrevet i nåtid. Deres bøker er veldig forskjellig fra mine, og jeg var ikke villig til å endre på noe som helst, egentlig. Å være indieforfatter er mye mer fleksibelt, og for en kontrollfreak som meg er det genialt. Jeg kan gi ut bøkene når det passer meg, bestemme pris, endre pris når jeg vil, lage cover som jeg liker etc.

Om utgivelsesprosessen

Har du noen samarbeidspartnere for å heve kvaliteten på språk og design?
Jeg har fire beta-readere som jeg bruker, og som er svært nøyaktige. I tillegg er jeg temmelig perfeksjonistisk. Coverne finner jeg selv, og min mann lager dem. Bok 1 i serien skal utgis på engelsk til jul. Der har jeg en superflink engelskmann/amerikaner som editor. Det er utrolig viktig når man oversetter til et annet språk.

Kan du fortelle om utgivelsesprosessen? Er det mye jobb å ordne alt selv?
Selve utgivelsen på Amazon går greit. Det var mye å sette seg inn i første gang, men det går fort nå. Det er mer arbeid å utgi pocketbøkene enn ebøkene. Det som tar virkelig mye tid er markedsføring. Leserne elsker bøkene mine og venter på neste bok i serien, det er heldigvis ikke der problemet ligger. Men hvordan få bøkene kjent? Selv om jeg har utdanning i markedsføring, synes jeg det er tidkrevende og kjedelig. Jeg vil helst bare skrive bøker!

Det har vært utrolig mye jobb å få boken inn hos enkelte bokhandlere. Det har ført til at det kun er den første boken i serien som selges der. Jeg har valgt å ikke trykke opp noe opplag av de andre bøkene. De selges kun hos Amazon, som ebok og pocket. Det fungerer utmerket, og gir meg mer tid til å skrive.

Markedsføring tar tid

Hvordan markedsfører du bøkene dine?
De markedsføres gjennom min forfatterside på Facebook og min hjemmeside Mette Barfelt. Jeg har også hatt et par annonser på Facebook, men vet ikke om det har hatt særlig effekt. Jeg har også en profil på Goodreads, som jeg kommer til å bruke mer flittig når den engelske boken kommer ut.

Kommer det flere feelgood bøker?
Jeg planlegger 7 bøker i Solvik-serien, men det kan godt være det kommer flere.

Har du noen tips til andre som vil prøve å gi ut en bokserie på egen hånd?
Vær målbevisst og strukturert. Manus kan aldri bli lest og rettet mange nok ganger, men på et tidspunkt må du si at «nok er nok». Ellers vil boken din aldri bli utgitt.

Related posts

One Thought to “Feelgood bøker fra norsk indieforfatter”

  1. xxx

    4 bøker er gitt ut nå!! 🙂

Leave a Comment