Ofte stilte spørsmål

Her er typiske spørsmål jeg får fra folk som vurderer å gi ut bok selv. Finner du ikke svaret her kan du skrive inn et nytt spørsmål i kommentarfeltet.

Hva koster det å gi ut en bok selv?

Med papirbøker kan det fort bli dyrt. Da får du kostnader ikke bare til trykking, men også til distribusjon. Har du ikke plass nok hjemme må du også betale for lagring. Med e-bøker derimot, er det tilnærmet gratis, det er det som er så fint. Du trenger bare PC, Word og internettilgang.

lese e-bøker på mobil og nettbrettEr det ikke bare å lage en PDF?

Det er ganske mange forskjeller på en e-bok og en PDF. Hovedforskjellen er at skriften i e-boka tilpasser seg forskjellige skjermstørrelser. En PDF har en fast sideinndeling, dermed må man zoome inn for å få lest alt, og det er ikke så praktisk på mobil. Dessuten husker et leseprogram for e-bøker hvilken side du var på, og du kan fortsette å lese boka fra der du stoppet sist gang.

Men kjøper folk e-bøker da?

Stadig flere nordmenn leser e-bøker, tallene øker år for år. Leserundersøkelsen for 2016 viser at 15 % av oss leser e-bøker. Grunnen til at de norske salgstallene er lave, er at vi kjøper de fleste e-bøkene fra utenlandske nettsteder. Forbrukerrådet har funnet ut at norske lesere synes at de norske e-bøkene er for dyre. Når du gir ut din egen e-bok står du fritt til å justere prisen opp eller ned for å finne ut hvilket prisnivå du bør legge deg på – jeg skriver mer om prisfastsetting i boka.

Jeg vil helst gi ut boka gjennom et forlag, for da tar de seg av markedsføringen

Det skal du ikke være så sikker på. Forlagene setter mest trykk inn på å markedsføre de bøkene som allerede selger bra. De aller fleste forfattere må markedsføre seg selv uansett, mens forlaget beholder mesteparten av inntektene.

Tar boka for seg noe om det språklige arbeidet, eller er det en teknisk bok?

God kvalitet i innholdet er et gjennomgående tema i boka. Dette er ingen veiledning i skrivekunst, men jeg gir tips til hvordan du kan samarbeide med testlesere og språkkyndige for å oppdage ting du ser deg blind på selv. Når boka først skal ut i verden bør den være så god som mulig!

Er det noen kvalitetssjekk for hvem som kan gi ut en bok?

Ikke for innholdet, kun teknisk. Med mindre innholdet er i strid med norsk lov får du publisert boka i norske nettbokhandler. For din egen del bør du uansett sørge for god kvalitet i språk, struktur og design. Jeg anbefaler alle å ha sin egen redaktør. En dårlig bok vil aldri selge godt.

Tar det mye tid å gi ut en bok selv?

Ja, det tar jo litt tid så klart. På den annen side tar det også tid å kontakte forlag etter forlag for å høre om de er interessert. Kun 1 % slipper gjennom nåløyet. Og hvis du først er så heldig å bli antatt, tar det mange måneder før boka kommer ut i handelen. Når boka er utgitt må de fleste forfatterne uansett regne med å bruke tid på å markedsføre sin egen bok, uansett om et stort eller lite forlag står bak.

Kan jeg selge boka mi på samme steder som de forlagsutgitte bøkene?

Jada, alle de norske bokhandlene er åpen for indieforfattere, og boka di vil vises på lik linje med bøker utgitt på for eksempel Cappelen Damm, Gyldendal og Aschehoug.

Lese norske e-bøker på KindleKan jeg selge boka mi på Amazon?

Det kan du – det er en myte at norske bøker ikke kan selges på Amazon. Jeg forklarer hvordan du lager et manus som er tilpasset å vises på Kindle, og hvordan du oppretter din egen forfatterprofil på Amazon, verdens største nettbokhandel.

Må jeg være IT-ekspert for å klare å lage og gi ut en e-bok?

Å gi ut en e-bok krever ikke mye teknologisk innsikt. Jeg forklarer framgangsmåtene slik at alle skal klare å henge med. Kan du følgende er du på riktig nivå:

 • Generell tekstbehandling i Word eller lignende
 • Filbehandling: kunne opprette mapper, lagre bildefiler og dokumenter, og vite hvordan du finner dem igjen
 • Laste ned og installere programmer fra internett
 • Enkel bildebehandling som endring av størrelse og oppløsning, og å legge tekst på bilder
 • Bruke sosiale medier, for eksempel Facebook
 • Har du i tillegg interesse for ny teknologi og markedsføring, vil det være en stor fordel.
Kristin Over-Rein, forfatterportrett
Kristin Over-Rein
Foto: Marit Reisjaa Karlsen,
Origo fotostudio
Hvem er du, og hvilken erfaring har du med temaet?

Jeg heter Kristin Over-Rein og har drevet mitt eget lille forlag siden 2004. Før jeg ga ut den første e-boka måtte jeg prøve og feile, og lete i utallige kilder på nettet. Totalt ble det enormt mange timer research. Med denne boka vil du og andre forfatterkollegaer spare mye tid og frustrasjon. Les mer om meg på siden Om forfatteren.

Hvorfor skrev du denne boka?

Målet mitt er at så mange som mulig skal kunne realisere drømmen sin om å bli forfatter, og at norske lesere skal få flere norske e-boktitler å velge blant – bøker som holder en like høy kvalitet som de som utgis på tradisjonelle forlag. Bli med og skap et mer mangfoldig og fargerikt e-bokmarked i Norge!

Jeg har kjøpt en amerikansk bok om samme emne, trenger jeg denne i tillegg?

Det finnes mange amerikanske bøker om selvpublisering av e-bøker, men ingen av dem kan fortelle deg hvordan du gir ut e-bøker for det norske markedet. Jeg skriver spesifikt om utgivelse og salg via norske nettbokhandlere, i tillegg til de amerikanske gigantene.

Jeg har aldri lest en e-bok før, hvordan gjør jeg det?

I denne artikkelen forklarer jeg hvordan du leser en e-bok på ulike enheter som mobil, nettbrett, datamaskin og Kindle lesebrett. Hvis du fortsatt er usikker, husk at du også kan kjøpe boka som PDF fra denne siden.

Jeg vil helst kjøpe denne boka som papirbok – er det mulig?

Den kommer sannsynligvis i papirutgave høsten 2016 eller til vinteren. Om du ikke vil vente på det, kan du kjøpe PDF-versjonen og printe den ut på papir selv.

Jeg er overbevist – denne boka må jeg lese!

Så flott! Du kan kjøpe den her: Kjøp boka

Jeg vil lese mer om boka før jeg bestemmer meg

På siden Om boka finner du mer informasjon om boka, blant annet leseromtaler.

Du kan også ta en titt på innholdsfortegnelsen eller lese de første sidene i leseutdraget.

Jeg fant ikke svar på det jeg lurte på…

Ikke noe problem – bare spør i kommentarfeltet nederst, så skal jeg svare så godt jeg kan.

 

Abonner på nyhetsbrev12 Thoughts to “Ofte stilte spørsmål”

 1. Anne-Kristin Haadem

  Hei
  Kjøpt den nye utgaven i Kindle format. Den «gamle» lastet jeg ned uten problemer på min Kindle, men denne nye er helt umulig for meg. Har sendt linken til min email adresse hos Kindle. Dette skjønner jeg ikke? Noen forslag?
  Har sendt mail til mn kindle mail konto med linken Gi ut din egen e-bok Kindle.

  Får den ikke opp – stemmer dette?

 2. Anne-Kristin Haadem

  Får bare beskjed om at filen ikke inneholder attached files

 3. Anne-Kristin Haadem

  Beklager – en stund siden jeg har gjort det. Glemte å sende det som vedlegg…

  i orden nå

  1. Kristin Over-Rein

   Hei!
   Så fint du fant ut av det. Ja, man må laste ned e-bokfila først og maile den som vedlegg til Kindle 🙂

 4. Ingebjørg Torgersen

  finnes det er eksempel på hvordan grensnittet vi se ut? Jeg liker (ex: på iPad) hvor jeg «blar» horisontalt i dobbelsider, så det ligener på en bok. Nedoversider får meg dessverre til å tenke på dopapir.. Glad kveld

  1. Kristin Over-Rein

   Hei, godt spørsmål! Grensesnittet for leseren vil variere ut fra hvilken leseapp og enhet boka leses på. En e-bok har flytende layout. I praksis er det som en eneste lang webside, og sideantallet tilpasser seg skjermstørrelsen. På PC og liggende iPad kan du vise oppslag med to sider. I dag leser ca halvparten e-bøker på mobil, og der sier det seg selv at det ikke blir plass til dobbeltsider hvis det skal være lesbart. Men på alle enheter blar man sidelengs, akkurat som i en vanlig bok. Håper det var svar på spørsmålet ditt.

 5. Jean-Louis

  Jeg gjorde et forsøk på å kjøpe boka i pdf-versjon i natt, men det skjedde aldri noe når jeg klikket på den blå betalingsknappen nederst, enda alt som skulle fylles ut, var korrekt fylt ut. Jeg brukte valget hvor jeg skulle fylle ut betalingskort istedenfor å bruke PayPal.

  1. Kristin Over-Rein

   Sender deg en mail.

 6. Hei Kristin,

  Jeg lurte om det var noen grupper i norge av folk som skriver kindle bøker? Jeg har 30 bøker på Amazon, CreateSpace, ACX… men har lyst til å treffe andre i Norge som holder på med dette. Takk for bloggen din.

  mvh,
  Chris

  1. Kristin Over-Rein

   Hei Chris,

   Ja, vi er mange. Du er hjertelig velkommen i Facebook-gruppa Indieforfatterforum!
   https://www.facebook.com/groups/indieforfatterforum/

   Mvh Kristin

 7. pernille rygg

  Hei, har akkurat kjøpt boka og gleder meg til å lese den. Jeg har et spørsmål som kanskje er litt på siden av temaet ditt (eller kanskje dekkes i boka, men jeg spør likevel!) : jeg har et par bøker jeg kunne tenke meg å oversette til norsk på eget forlag. Hvor finner jeg tips om hvordan man sikrer seg rettigheter og er oversatte bøker evt noe for boldbooks?

  1. Kristin Over-Rein

   Hei, så ikke denne før nå. Send meg gjerne en mail på kristin@boldbooks.no.

Leave a Comment