Her kommer BoldBooks – Vi får boka di ut i verden

Ole Kristian Rønningen og Bjarte Kvalheim fra DocStream og Kristin Over-Rein signerer stiftelsespapirer for BoldBooks AS.

Hei, jeg heter Kristin Over-Rein og er gründer av forfatterportalen BoldBooks, som blir lansert i løpet av 2016/2017.

Ideen oppsto mens jeg skrev på Gi ut din egen e-bok. Jeg kom i kontakt med flere andre forfattere, som hadde tatt kontrollen over sin egen bokutgivelse. Samtidig så jeg hvordan ting kunne forbedres og forenkles, slik at bøkene ble bedre, samtidig som forfatterne fikk mer tid til å skrive. En forretningsidé begynte å ta form.

Et drømmeteam

Teknologiselskapet DocStream AS har utviklet en online editor for bokproduksjon. Jeg fikk et møte med daglig leder Ole Kristian Rønningen og utvikler Bjarte Kvalheim. De tente på ideen min om en webplattform for forfattere, og sammen startet vi BoldBooks AS. Et drømmeteam bestående av personer med både fag-, markeds-, forretnings- og utviklerkompetanse.

Vi har sammenfallende tanker rundt hvordan man vil utgi, finne og lese bøker i framtida. Vi tror man vil gå bort fra institusjonalisering av bokutgivelser og tilbake til kjernen – boka, forfatteren og leseren. Det er i møte mellom disse at magien oppstår, og i framtida vil avstanden mellom forfatter og leser være kortere.

Fra bokhyller til søkemotorer

Internett gjør det mulig å finne bøker for hvert eneste sære interesseområde. Mens vi kan stå rådville inne i en bokhandel, kan søkeverktøy som Google og Amazon raskt hjelpe oss å finne akkurat det vi er ute etter.

Verden er på vei bort fra kataloger og hyllesystemer og over til intelligente søk. Leserne vil få stadig mer personaliserte bokanbefalinger fra algoritmer, i tilegg til anbefalingene fra venner i sosiale medier.

Dette åpner for et mye større mangfold av bøker enn tidligere, fordi det blir lettere å nå ut til de riktige leserne. Man trenger ikke kjempe om hylleplass i en bokhandel for å være synlig.

Sjekk ut BoldBooks crowdfundingkampanje som varer til 22. desember 2016.

Større mangfold og flere nisjebøker

Når man klarer å matche leserne med de riktige bøkene, gir det rom for flere forfattere og en større bredde av bøker. Forfatteren vil ikke lenger være avhengig av å komme gjennom nåløyet hos et forlag for å nå ut med sin historie.

I dag blir 99 % av norske debutantmanusene refusert. Ikke nødvendigvis fordi de er dårlige, men fordi forlagene ikke har kapasitet, eller ikke finner boka lønnsom.

Gjennom å benytte nye digitale muligheter til blant annet produksjon, gjenfinning og markedsføring, kan også smale bøker bli oppdaget av sitt publikum.

Kvalitet i høysetet

Tidligere hadde selvpubliserte bøker rykte på seg for å være av dårlig kvalitet. Slik er ikke verden lenger. Indieforfattere (independent authors) er på full fart fram internasjonalt, og de er svært bevisste på betydningen av kvalitetssikring.

I mai sto indieforfattere for hele 47 prosent av omsetningen av Kindle-bøker på Amazon. Og 42 prosent av omsetningen på bestselgerlisten for e-bøker var skrevet av indieforfattere (kilde: AuthorEarnings). Leserne bryr seg ikke om hvilket forlag boka er utgitt på, de bryr seg om innholdet.

I framtida blir det lettere for forfatBoldBooks presenteres for første gang på Norges første indieforfatterseminar i Eldorado bokhandelteren å koordinere utgivelsesprosessen selv og velge de riktige samarbeidspartnere for å heve kvaliteten på manuset. På den måten beholder forfatteren alle rettighetene til sin egen bok, og mesteparten av salgsinntektene (mot dagens lave royalty, som er 15 % i Norge).

Vi leverer det forfatterne trenger

BoldBooks vil utfordre den tradisjonelle bokbransjens rolle ved å snu forretningsmodellen på hodet. En digital plattform vil hoppe bukk over fordyrende mellomledd som forlag, bokhandler og lagring. I sentrum står forfatteren med hånda på rattet.

Siden oppstarten har vi i BoldBooks samarbeidet tett med forfatterne hele veien for å lage det de har bruk for. Vi har et stort testpanel av forfattere som gjennom intervjuer, seminarer, forumdiskusjoner, spørreundersøkelser og praktiske tester gir oss tilbakemelding om vi er på rett vei. Vi utvikler ikke alt på en gang, men starter med det viktigste og utvider etterhvert.

Innholdet i webplattformen

BoldBooks vil gi forfatteren enkel tilgang til nødvendige tjenester som redaktør, korrektur og omslagdesign. Vår portal vil legge stor vekt på brukervennlighet og effektive arbeidsmåter.

Boka ligger trygt lagret i skya, blir automatisk sikkerhetskopiert og får riktig formatering. Ved noen enkle tastetrykk blir boka produsert og ligger klar for salg på forfatterens egen nettside.

BoldBooks vil bistå med verktøy, tjenester og råd for at boka skal bli markedsført slik at leserne oppdager den.

Slik vil forfatteren kunne gi ut en bok som kvalitetsmessig kan konkurrere på lik linje med forlagsutgitte bøker. Samtidig som hun ikke mister verdifull skrivetid.

Hva skjer framover

I disse dager er skissene til nettstedet vårt ute til vurdering hos testpanelet vårt. Når vi får klarsignal fra dem, setter vi i gang utviklingen. Når betaversjonen av nettstedet er på lufta, vil vi lansere nye tjenester fortløpende.

Vi jobber etter Lean Startup prinsippet og ser ikke bort fra at vi må endre forretningsmodellen underveis.

Allerede nå ønsker vi å komme i kontakt med potensielle underleverandører – så ta kontakt om du jobber med å levere tjenester til forfattere – for eksempel redaksjonelle tjenester eller design.

Vi er også på utkikk etter forfattere som ønsker å få sin egen nettside hos BoldBooks, for å presentere seg og bøkene sine, og etterhvert kunne selge bøkene direkte fra nettsiden. Forfattere som er med fra en tidlig fase har mulighet til å påvirke utviklingen av portalen underveis.

boldbooks.no kan både forfattere og tjenesteleverandører registrere seg for mer informasjon.

Følg ferden vår videre på Facebook-siden til BoldBooks.

Ta kontakt på kristin@boldbooks.no eller olekristian@boldbooks.no for mer informasjon.

Vi i BoldBooks står klare til å hjelpe deg å få boka ut i verden!

 

 

Related posts

Leave a Comment